Airbnb, mag het nu wel of niet?

1901564

Amsterdam heeft moeite om de explosieve groei van Airbnb in goede banen te leiden. Airbnb is een service die mensen de mogelijkheid biedt om hun woning tijdelijk te verhuren als vakantiewoning. Voor veel mensen is het een uitkomst om zo hun hoge woonlasten te betalen, maar er is ook veel protest. Zo spreken de hotels in Amsterdam van oneerlijke concurrentie heeft de gemeente moeite om de vereiste controle goed uit te voeren. Daarnaast speelt ook nog de vraag of het nu eigenlijk wel of niet mag.

In de afbeelding hiernaast is het aantal Airbnb locaties te zien in Amsterdam.

Rechters hebben het er maar druk mee

Het is een vraag die menig huiseigenaar er al tot een gang naar de rechtbank heeft gedwongen. Bij huurwoningen zijn de bezwaren misschien duidelijk, maar zelfs bij koopwoningen kan men deze niet zomaar via Airbnb aanbieden. Het verhuren van een huis via de dienst valt namelijk onder ‘bedrijfsmatige exploitatie’ en dat is niet toegestaan wanneer de betreffende woning onder een vereniging van eigenaren valt, zo oordeelde de rechter onlangs.

Maar de Amsterdamse advocaten hebben het niet alleen druk met huiseigenaren die door het verhuren van hun woningen bij de rechter komen. Ook mensen die een woning huren denken zo vaak nog een extra centje te kunnen bijverdienen. Dit geldt echter als onderhuur en is bij wet verboden, tenzij de eigenaar van de woning hier expliciet toestemming voor geeft.

Hoe zit het nu?

Begin 2013 werd via de rechter nog afgedwongen dat deze vorm van verhuur aan toeristen in de meeste gevallen nog verboden was. Na overleg werd echter bereikt dat dit onder bepaalde voorwaarden wel weer was toegestaan. Daarbij is onder meer bepaald dat de verhuurder toeristenbelasting moet betalen en dat een woning maar maximaal twee maanden per jaar mag worden verhuurd. De genoemde voorwaarden bieden vooral mogelijkheden voor eigenaren met een koophuis.

 

Tags: , , , ,

 

Deel dit