Betaalbaar wonen in Amsterdam, het kan!

We weten het, dit zijn niet de makkelijkste tijden op de woningmarkt. Maar is dat reden om te klagen? Niet wat ons betreft, laat het juist een aanmoediging zijn om te zoeken naar nieuwe manieren om het wonen in je favoriete buurt in Amsterdam toch betaalbaar te houden. We inspireren je vast met deze essentiële tips!

1: Ga samenwonen

Oké, dat is natuurlijk wel even een stap om over na te denken, maar in financieel opzicht in ieder geval verstandig. Niet alleen omdat je je vast lasten deelt, maar ook omdat je in aanmerking komt voor verschillende fiscale voordelen. Ook wanneer je geen relatie hebt is het natuurlijk een prima oplossing om een potentiële huisgenoot te zoeken onder je vrienden en daarmee op huizenjacht te gaan.

“Je mag bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk bedrag aangeeft in de aangifte. Dat is aantrekkelijk als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen. De belastingbesparing is dan groter.”

2: Verhuren via Airbnb

UntitledDe concurrentie op de woningmarkt in Amsterdam is misschien groot, maar dat geldt ook voor de hotelmarkt. Via Airbnb kun je daar van profiteren door je woning tijdelijk te verhuren aan toeristen die Amsterdam bezoeken. Let wel goed op de regels want het is lang niet altijd even duidelijk of verhuren via Airbnb is toegestaan in jouw specifieke situatie. Maar zeker de moeite van het uitzoeken waard!

3: Creatief inrichten

En dan doelen we niet alleen op het esthetische aspect, maar vooral ook wat betreft de financiën. Een dure woning vraagt wat van je inkomen, dus is het belangrijk met het resterende deel zo zuinig mogelijk om te springen. Voor je inrichting kun je dat doen door tweedehands te kopen, maar door met een beetje creativiteit spullen opnieuw te gebruiken. Een oude deur kan bijvoorbeeld prima als tafel dienen!

roomed-manoteca-tafel-04

4: Vraag waar je recht op hebt

Ondersteuning zoals huur- en zorgpremies zijn er niet voor niets. Veel mensen laten deze liggen omdat ze denken er geen recht op te hebben of omdat men bang is achteraf alsnog iets terug te moeten betalen. Maar wist je dat je deze premies ook achteraf met kunt aanvragen? Zo loop je geen risico dat je iets moet terugbetalen en kun je zomaar een flinke meevaller hebben.

 

Tags: , , , ,

 

Deel dit