De Westelijke Tuinsteden

3_4De Westelijke Tuinsteden bij Amsterdam zijn de wijken Kolenkitbuurt, Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld en Osdorp. Het waren in de jaren ’60 en ‘70 zeer populaire wijken voor woningzoekenden in Amsterdam.

Amsterdam groeide in het begin van de 20e eeuw erg hard en daardoor was al snel duidelijk dat de voorsteden van Amsterdam belangrijk zouden worden om veel van deze mensen op te vangen. De stad werd immers steeds voller en er was simpelweg geen plaats meer om in de stad extra woningen bij te bouwen.

In het Algemeen Uitbereidingsplan (AUP) van Amsterdam werd in 1934 vastgesteld dat er in het westen en zuiden van de binnenstad uitbereiding kon plaatsvinden. Het AUP was een uniek plan, waarbij niet zomaar nieuwe woningen werden gebouwd, maar waarbij rekening werd gehouden met allerlei wetenschappelijke onderzoeken en prognoses.

De Westelijke Tuinsteden werden na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en er valt in het karakter goed terug te zien dat er duidelijk aan de hand van plannen werd gebouwd. Veel rijtjeshuizen die haaks op verkeersaders werden gebouwd en vooral openbare groenvoorzieningen in plaats van eigen tuinen. Voor de ultieme ontspanning was er de Sloterplas die die in de jaren ’50 werd uitgegraven.

De Westelijke Tuinsteden waren in de beginjaren erg populair, maar er vond door de jaren heen maar weinig vernieuwing plaats. Het was voor veel mensen bovendien geen eindstation maar slechts een tussenstation. Zodra er voldoende geld was, werd er verhuisd naar een andere buurt.

Dit leidde er uiteindelijk toe dat de Westelijke Tuinsteden een buurt werd waar vooral oude, sociale huurwoningen stonden en veel allochtonen zich vestigden. De naam van de buurt was minder goed en vanaf het begin van de jaren ’90 heeft de gemeente Amsterdam daarom besloten dat de buurt moest worden vernieuwd. Er moet weer aanzien komen voor de Westelijke Tuinsteden.